23057
post-template-default,single,single-post,postid-23057,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-5.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Meer energie door gezonde grenzen

Meer energie door gezonde grenzen

Zelfacceptatie of zelfliefde begint vaak met zelfzorg. 
Gezond eten. Bewegen. Rust nemen. 

Zelfzorg is letterlijk goed voor jezelf zorgen en dat is in mijn ogen meer dan een uurtje me-time in de badkamer.

Het is een dagelijkse practice van in verbinding blijven met jezelf, wat de buitenwereld ook van je vraagt.

Als je voelt dat je moe bent, overprikkeld of pijnlijke spieren hebt, dan betekent dat dat je over je grenzen bent gegaan. Nu is dat voor een keertje niet zo zorgwekkend, maar gebeurt dit structureel dan is het zinvol om eens te kijken naar je beweegredenen.

Zelfzorg heeft dus veel te maken met grenzen. Wat voelt voor mij prettig en wat niet? Waar heb ik behoefte aan? Heb ik ergens nog energie voor of zit ik al bijna in mijn reserves? 

Die grenzen voel je pas als je contact maakt met jezelf, met je lijf. Door gebrek aan dat contact raken we gestresst en in de ergste gevallen ontwikkel je een burn out.


Jezelf leren kennen is dus essentieel om te weten waar je grenzen liggen. Pas dan kan je er naar handelen.  Waar eindigt mijn ruimte en waar begint die van een ander? In welke situaties gebeurt het dat een ander over mijn grenzen gaat? Waarom laat ik dit gebeuren?


Ga ik over mijn grenzen uit schuldgevoel, schaamte of perfectionisme? Ben ik goedkeuring aan het zoeken of hanteer ik conflictvermijdend gedrag?

Mooie vragen om eens over na te denken deze week.

Gezonde grenzen betekent assertief zijn. Nee durven zeggen. De telefoon soms wegleggen. Prioriteiten stellen. Anderen vertellen waar jouw behoeftes liggen of om hulp vragen. 

Grenzen aangeven kan lastig zijn, vooral als je het niet gewend bent. De reden waarom we dit vaak zo lastig vinden is omdat we bang zijn voor afwijzing op dit assertieve deel. Soms voelen we ons schuldig of egoïstisch als we NEE hebben gezegd tegen een ander maar JA tegen onszelf.

Laat het eventuele oordeel van de ander NOOIT de reden zijn om over jouw grens te gaan. Of dat nou op het gebied van werk of sexualiteit is. Jouw NEE is jouw grens! 

Wanneer je hulp kunt gebruiken bij het ontdekken van je grenzen en hoe je dit op assertieve wijze kunt communiceren stuur me dan gerust een e-mail.

Manon Asbroek

info@manonasbroek.nl